SOS за една Жулиета

Какво виждате на тази снимка? Двама влюбени? Точно така… но сигурно виждате и тревожния червен надпис, добавен от мен…

Тези двама млади са лудо влюбени един в друг. И любовта им – както всяка любов – е прекрасна. Но и не съвсем…

Любовта им е особена. Издържала 5-годишния тест на раздялата – добре, че има Интернет!

И накрая – когато вече най-сетне са отново заедно – любовта им става почти трагична.

Почти като на двамата влюбени от Верона

Не защото и Давид и неговата любима Аревик (на арменски името й означава „светлина„!) не са точно българи. А защото българите – или поне тези, дето седят зад бюрата си – сме престанали да бъдем хора

Разбрах тяхната история току-що. От поредната покана да се присъединя към поредната Facebook група.

Обикновено отказвам – особено когато ме канят за някоя кауза ПРОТИВ. Но този път просто нямаше как да остана безучастен. Ето защо:

Аревик е момиче от Армения, дошло в България при голямата си любов Давид, с когото е поддържала петгодишна връзка по интернет. В момента е бременна, в тежко здравословно състояние и поради странни бюрократични причини затворена в „дома“ за временно настаняване на чужденци в Бусманци, без право на медицинска помощ. Затова трябва спешно да бъде освободена и да и се осигури достъп до медицински грижи.

И не е най-важното да обсъждаме как ТОВА може да се случи в 21-ви век – и то в една държава, която (поне на думи) би трябвало да е ЕВРОПЕЙСКА!

По-важното е как можем да помогнем съдбата на тези двама влюбени да не е чак толкова трагична като на техните шекспирови двойници. (Нали помните как завърши любовта на Ромео и Жулиета?!).

Аз – като блогър – мога (поне) да помогна по този начин. Други блогъри вече са ме изпреварили (виж линковете по-долу), а съм сигурен, че има ще има и още много, които ще драснат 2-3 реда в подкрепа на тази благородна кауза.

Много ме жегна тезата, че ако не ставаше въпрос за едно арменско момиче, а за куче – много организации отдавна да са надали вой до небето.

Хайде поне веднъж да нададем вой и за едно човешко същество, за една любов!

Сигурен съм, че това може да се случи – а е много важно да се случи бързо, защото здравословното състояние на бъдещата майка не трябва да бъде рискувано по такъв срамен за всеки българин начин.

Ето какво ми хрумва „на първо четене“:

  1. Да се ангажира по някакъв начин арменската общност в България – особено видните представители на тази общност (те не са един и двама).
  2. Всяко познато лице от екрана също може да окаже огромен обществен натиск – и някой най-после да си размърда задника. Ако познавате такива хора – кажете им за това безобразие и ги помолете да се включат по някакъв начин!
  3. Сещам се и че в „Шоуто на Слави“ точно сега върви един конкурс – с многозначителното заглавие „Dobre do6li v Bulgaria!“. По-идиотско „Добре дошли!“ от това – здраве!
  4. „Господари на ефира“ също могат да помогнат. Както и всяка друга медия

С две думи – ако познавате такива хора, които могат да помогнат да поправим тази бюрократична гавра, кажете им!

Кажете им още сега!

Аревик чака – някъде там, в европейския уют на Бусманци

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ ЗА АРЕВИК:

Да пишем писма за спасяването на Аревик!

“Ако Аревик беше планина или куче”

Да обичаш – строго забранено!

Адекватност

Ще изгрее ли Слънчице извън Бусманци?

Събуждане

Аревик означава Слънчице

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
, , , , , , , ,
WordPress › Грешка

Сайтът има технически проблеми.