Колорадски бръмбар в мравуняка

Той е винаги усмихнат

Нямам търпение да дойде 31-ви декември, 2013 година. По-точно – да стане 23.55 часа. И да пусна телевизора…

Щото – след всичката врява, дето се вдигна покрай (вече) миналогодишната поздравителна реч на ухилената до уши личност от снимката (някои го наричат Президент, но мен ме е срам да го кажа в прав текст) – след 12 месеца цялата нация ще чака със затаен дъх какво ли ще бъде този път. Гаранция!

И няма как да се съглася нито с колегата Найо Тицин (блажени са хората, чието истинско име звучи като псевдоним), нито с колегата Иван Гарелов – и двамата твърдят, че лицето Плевнелиев имал и по-големи гафове в ролята си на президентин. Аз смятам, че няма. Поне засега… (Но си личи, че момчето се развива в правилната посока – така че, нищо чудно скоро пак да ни смае).

И няма как точно в първия петък на новата година да не насочим нашето внимание към първия човек в държавата. Щото каквато държавата – такъв и президента. (Едва ли е нужно да ви убеждавам, че живеем в една много смешна държава).

Но колкото и да се майтапим с колорадския гаф от президентската новогодишна реч, аз виждам в тази случка и съвсем сериозни последствия.

ПЪРВО: няма какво да се лъжем – с тази реч Плевнелиев наистина влезе в историята!

Аз помня не едно и две новогодишни обръщения на първия човек в държавата. Около двайсетина от Бай Тошово време (скучни и еднотипни) и още почти толкова – от предишните трима президентини (също скучни и правени „по калъп“).

Този път „калъпът“ биде разбит с гръм  и трясък. Това се усети още с първия кадър, в който липсваше дежурния изглед на подредено бюро и два байряка отзад (нашият трикольор и знамето на Европейския Съюз).

Вместо това, усмивката на Плевнелиев ни огря от някаква тъмна и тайнствена стая. А сега, де!

На мен лично ми заприлича на механа и доста се зачудих тия книги отзад истински ли са или са само за парлама… но после прочетох, че това било Народната библиотека. (Интуицията пак не ме подведе! Щото само в държава като нашата, подземието на Народната Библиотека наистина е механа…).

После Първият ни изненада и със самата реч – нещо като новинарски обзор на станалото през годината. Естествено, като всички новини през цялата година, в този обзор също влязоха повече негативни неща – земетресения, наводнения, кризи, смърт и други, контрастиращи с веселяшката усмивка на президентина събития. Контрастът е важен похват, наистина…

Още по-контрастно беше да видим снимка на колорадския курорт Аспен – представена ни като родна красота. То това й подпали искрата…

(В крайна сметка го отнесе една балкантуристка, но ако тази презентация е минала през очите на поне трима човека – и тримата са идиоти. Щото такива планини у нашенско наистина нЕма. И това се вижда с просто око… както се видя впоследствие).

ВТОРО: Врагът не спи! Сега вече ще знаете…

По стара „демократична“ традиция, властите у нас – от най-забутаната общинска администрация, та чак до президентската свита – си гледат работата през пръсти. (Или им е през оная работа…).

И са свикнали народа да си трае и да хрупа тревица. Ама кака не само, че се ожени – ами вече си направи и… профил във Facebook!

Ако преди – като ни ядоса някоя чиновническа дивотия – псувахме държавата пред комшията вкъщи, на салатка и ракийка… или най-много да напишем някое възмутено читателско писмо до някоя редакция… сега вече е друго.

Една дузина „демократични“ правителства така и не успяха да ни превърнат в социална държава, но социалните мрежи май ще успеят да ни превърнат в социалистическа. И ако някога се говореше за „социализъм с човешко лице“, лицето на сегашния социализъм се нарича Facebook.

Буквално за броени минути президентския гаф вече беше Новина №1. Сигурен съм, че властимеещите са ги полазили студени тръпки…

Щото вчера беше Президентина – но утре може да е всеки от тях! Народът не спи – а дебне във Фейсбук! И само чака някой от тях да стъпи накриво…

А идат избори…

ТРЕТО: Справедливостта възтържествува!

Цял живот политиците ни правят на маймуни – сега дойде и нашия ред. Да им го върнем…

… тъпкано. Като право хоро навръх Нова Година…

https:/www.youtube.com/watch?v=FulA_tNkglQ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

, , , , , , , ,
WordPress › Грешка

Сайтът има технически проблеми.