Де да бяхме малко по-тъпи!

Повярвайте ми, скъпи съотечественици – бедата на българина е, че знае прекалено много!

И разбира от всичко. Най-вече от политика, футбол, здравеопазване, телевизия, държавно и местно управление, икономика, бюджет, заплати, здравеопазване… и икебана.

Но и от почти всичко останало…

Не знам дали някога ще ми дадат Нобелова награда за икономика, но дори и моят талант в тази област да си остане световно непризнат – все пак ще споделя с вас едно мое лично откритие. Мога да приведа в подкрепа на тезата си няколкостотин схеми, изчисления и красиви графики, тип „баница“ (не знам що ги наричат „пай“ като си е баница отвсякъде?!). Но ще карам накратко.

Моята теория е, че има много пряка, обратнопропорционална зависимост между „разбирачеството“ на една нация и нейния икономически хал. И веднага ще обясня с необорими примери.

Кои народи са най-шумните, вечно спорят за нещо и вечно се карат – щото всеки твърди, че той знае как стоят нещата, а опонента му е тъп и нищо не разбира от тия работи?!

Нима това не са италианците, испанците, гърците и… българите?!

Ако погледнете кои са най-закъсалите икономики на континента – ще откриете учудващи съвпадения.

А кои държави са най-добре в Европата? Скандинавци, швейцарци… и всякая остальная немскоговоряща сволоч. Тия нема да ги чуеш да гъкнат – камо ли да се разправят като евро-роми насред Булонския лес!

Ама икономиките им – рахат! И хората си живеят живота. Тихо, мирно и без никакви разправии…

В България който и политик да е на власт – все ще му миришат чорапите! Ей на, Бате Бойко – половината народ го мрази, та ще се пръсне от омраза. Щото изрита като мръсно коте от властта техните сини, червени и пембяни любимци. И продължава да ги подритва – ама накъмто дранголника

Другата половина го боготвори. Щото българина по душа е заклет атеист – и затова има още по-въпиюща нужда от Бог. (Най-вече, за да го разпъне – при първи удобен случай).

И с Бербатов така стана. Единият ден „Осанна!“, а на другия ден – „Разпни го!“. Те и ЦСКА го продадоха навремето почти за 30 сребърника, ама преди това му таковаха майката…

Имам предвид, че я разплакаха жената. Аз го помня това, между другото. Беше след поредния мач, в който Митко изпусна куп голови положения и „червените“ фенове така злобно го псуваха на излизане от съблекалнята, че се наложи майка му да го брани от „любовта“ им. След време същите обаче се скъсаха да се гордеят – с „нашия Митко“…

То във футбола ние винаги сме си така. 1994-та станахме четвърти в света, ама ако имаше световно по разбиране от футбол – щяхме да сме по-редовни шампиони и от Бразилия.

Колкото и някои хора да ми се сърдят, истината е, че в България има само два отбораЛевски и ЦСКА. Другите са само масовка и ако понякога излизат на преден план, то е за кратко („Тя танцува само едно лято“). А причината обикновено е, не че въпросният отбор е силен, а че към дадения момент и двата „гранда“ са много слаби

Не крия, че съм левскар, но се старая и да съм обективен. Снощи, например, разбрах защо Левски е известен като „Отборът на народа“. Защото когато бие – половин България се радва и се весели. Но когато паднедругата половина също подскача от радост и щастие! Това е положението…

Докато при ЦСКА – и да падне и да бие, все тая! Рано или късно, „червените“ фенове ще си напсуват поредното некадърно ръководство, ще скандират „Курви сте!“ към собствените си играчи или ще си срежат гредите на вратата. За разнообразие, може и да залеят с черна боя паметната плоча на някоя от легендите си…

А това е срамно. И недостойно. Но аз – като човек който е над дребните човешки слабости – знам и причината за това грозно явление, а и как да го премахнем веднъж завинаги.

Не е нужно да си тънък психолог (аз психолог никога не съм бил, а пък тънък – съвсем никога), за да откриеш, че зад този фенски гняв се крие не друго, а обикновена човешка завист. Не им е проблема в това, че „червените“ са зле, а че „сините“ в същото време се радват на успехи и просперитет. Това е ключът от бараката!

Иначе защо да пускаме заря когато Левски пада?! Или да наричаме „евроидиоти“ отбора, който – за разлика от ЦСКА – поне се класира в Шампионска лига и игра четвъртфинал в Лига Европа

Да не говорим пък за шизофреничната склонност да обясняваш колко слаб отбор били тия от Левски – без да можеш да дадеш логично обяснение защо тогава тези „слабаци“ винаги са имали крещящо положителен баланс и голова разлика… в мачовете си срещу ЦСКА.

Но да загърбим лошото. И тъпото…

Споменах, че имам рецептата за решаване – веднъж и завинаги – на този грозен проблем.

Може в началото малко да ви шокира, но решението ми за справяне с омразата между „сини“ и „червени“ всъщност си е направо гениално.

И като повечето гениални решения е съвсем просто: трябва само да обединим Левски и ЦСКА в един отбор!

Снощи – след европейското им фиаско – се видя ясно, че ако към вратаря на „червените“ се добавят 10 „сини“ футболисти, КПД-то на новосформираният евробоец ще скочи с поне 500%. Поне!

Още повече, че така ще се реши и проблема със стадиона. Новият отбор (да го наречем условно ЛевЦески) ще си играе на „Васил Левски“, „Армията“ най-сетне ще може да се превърне в мол с няколко казина, а за да има мир – на „Герена“ може да се пуснат да пасат сиви искърски говеда (тревата е много сочна), а месото им да влиза направо в столовата на новата хвърковата чета.

За да няма спорове и за цветовете, предлагам два варианта: или червено-син екип, като на Барса, или изцяло нов цвят – лилав. Освен, че е справедливо (лилавото е смесица от синьо и червено), така ще се постигне и консенсус за новия химн на новия отбор.

По-досетливите от вас вече се досетиха, нали? 😉

httpv://www.youtube.com/watch?v=jKDoQ3j2GnM

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

, , , , , , ,
WordPress › Грешка

Сайтът има технически проблеми.