Peaceful Warrior – филм за младостта и мъдростта

peacewarrioposterСигурно не съм първият, който подхожда предпазливо и не съвсем без предубеждения към филмовата адаптация на една от любимите си книги. Известно е, че много рядко филмът е по-добър от книгата, а доста често – направо създава погрешни впечатления за първоизточника…

Преди броени минути изгледах Peaceful Warrior – екранизация по едноименния роман на Дан Милман – и чувствата ми са доста противоречиви. Особено след всичко, което прочетох докато провеждах малкото си „разследване“ – след като бях решил да пиша по тази тема в блога си.

peaceful-warriorТрудно е да дам оценката си с едно-единствено изречение. А и не искам да ви подвеждам…

Един американски кинокритик описва този филм като „РОКИ, но за душата!“. Може би… въпреки че, още първият „Роки“ се превърна в легенда, а Peaceful Warrior мина сравнително незабелязано по екраните (в САЩ, де – у нас така и не мина въобще).

Безспорно голямата звезда в този филм не е младият Scott Mechlowicz, който играе главната роля (Дан Милмън), а Ник Нолти в ролята на Сократ. (Единствената главна женска роля се изпълнява от симпатичната Ейми Смарт, която удивително напомня на Пета Уилсън от „Никита“… но нищо повече).

Филмът си заслужава да бъде гледан дори и само заради Ник Нолти! Честно казано, когато прочетох преди години, че книгата ще бъде филмирана (вече я бях чел и си бях изградил някаква си моя представа за образа на Сократ) и то с Ник Нолти в тази роля – ами… някак си не ми се връзваше. Но се убедих, че не съм бил прав – Нолти е класа! И в този филм го доказва за пореден път.

httpv://www.youtube.com/watch?v=QsS3cXGs2GQ

За сведение на авторката на българските субтитри към филма – „Спокойният Войник“ е много, ама много тъп превод на Peaceful Warrior! Възхищавам се на хората, които отделят време и правят всички тези субтитри безплатно за всички останали – но това съвсем не значи, че не трябва да се държи на качеството. Още повече, че този автор има издадени цели четири книги на български език – и във всички тях не се разказва за „спокойни воини“ а за „мирни воини“… Ползвайте Google когато превеждате – много помага! На още доста места в субтитрите забелязах немалки грешки, които променят изцяло смисъла на оригиналните реплики – моме, right leverage не е „дясна опора“! Не ви ли прави впечатление когато в преведената реплика просто няма никакъв смисъл, по дяволите?!

Въпреки усилията на пишман-преводачката – моят съвет е все пак да не пропускате този филм!

А сега малко за първоизточника и неговият автор.

06.21.millman.courtesyДан Милман (Dan Millman) е от онези автори, които стават писатели „по случайност“ и всъщност никога не са имали намерение да се занимават с това. (Към момента той има издадени 13 книги – поне три от които са истински бестселъри – което си е поредното доказателство на моето убеждение, че случайни неща няма) 😉

Световен шампион по скокове на батут (за сведение на авторите на прекрасния иначе речник SA Dictionary – тази дума не се пише с „Д“ накрая!) от Лондон 1964, треньор по гимнастика (в младостта си пък е тренирал и модерни танци), носител на черен колан по Айкидо, практикуващ йога, пътешественик… не са много хората с толкова богата биография, колкото е тази на Дан Милмън.

Но днес, за милиони хора по целия свят това е просто автора на поредицата от книги за „Мирният войн“. (Стори ми се, че го зърнах за секунда в самия филм и по-късно съмненията ми се потвърдиха – наистина играе в една много кратка сцена, както и един от продуцентите на филма).

Докато правих всички проучвания по тази тема се натъкнах на две неща, които доста ме натъжиха. Едното от тях предпочитам да не споменавам тук (тъй като повечето хора трудно преодоляват предразсъдъците… пък и не искам да влияя предварително на преценката ви). Но втория факт направо ме прободе в сърцето!

Оказа се, че миналата година Дан Милмън е бил в България – и аз съм го пропуснал! 🙁

Направо не мога да повярвам как съм го проспал… но все пак животът продължава…

mirniqvoinМоята среща с „Пътят на Мирния войн“ беше преди повече от 5 години. (Незнайно защо сега навсякъде е с друга корица, но книгата, която имам аз е с корицата от снимката вдясно.

Книгата ме грабна още от първите страници и я изчетох на един дъх. Помня, че я приключих почти на сутринта – със зачервени очи, но и с онова особено чувство в душата, когато си се докоснал до нещо, написано като че ли специално за теб.

Донякъде младият Милмън (като герой на поредицата – особено във втората книга: „Свещеното пътуване на мирния войн“) напомня по нещо на младия Кастанеда. Както и неговия ментор (когото той нарича Сократ, но така и никога не узнава истинското му име) също доста напомня на митичния Дон Хуан…

Не очаквайте от мен да ви преразказвам сюжета на филма или на книгите. Няма да е честно.

Но ако написаното дотук е предизвикало поне малко любопитството ви – гледайте филма и няма да съжалявате!

Но ако филмът ви впечатли – непременно прочетете и книгите на Дан Милмън! Там нещата са разгърнати още по-надълбоко и пътешествието в този не съвсем реален свят ще бъде истинско удоволствие… стига да успее да ви докосне така, както стори това с мен.

Моите финални думи ще бъдат всъщност финалните реплики от филма:

„-Къде си ?
-Тук.
-Колко е часът?
– Сега.
-Кой си ти ?
-Този момент.“

Полезни връзки:

peacefulwarrior.com – официалният сайт на Дан Милмън

Peaceful Warrior (2006) – торент на филма в Zamunda

плакат на филма – можете да го ползвате и за тапет на вашия десктоп

LAWS OF SPIRIT…by Dan Millman – 10-минутно аудио

Quotes and a Peek at PEACEFUL WARRIOR – интересно представяне на филма в YouTube

Who Is Socrates? – Дан Милмън разкрива тайната на неговия герой Сократ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

WordPress › Грешка

Сайтът има технически проблеми.