За даването и получаването

Има два вида хора – едните са доволни от това, което имат, а другите винаги искат нещо повече.

Първият вид – тези на доволните – са или страхливци (примиряват се с положението си, защото не вярват, че заслужават повече) или мъдреци. И щастливци

Днес ще поговорим повече за втория вид – тези, дето винаги искат нещо повече от живота. Повече пари, повече успехи, по-добра кариера, по-лъскава кола (или жена) и така нататък…

Разбира се – човек може да иска промяна и растеж не само в материалната сфера, но не ми се иска да попадам в капана на противопоставянето на духовното и материалното. (За мен лично и двете са еднакво важни).

И така – ние винаги искаме! Но почти винаги пренебрегваме с лека ръка един от най-фундаменталните вселенски закони: даването предшества получаването.

„За да получиш – трябва да дадеш!“ е древна истина, но у нас този израз се използва най-често в един доста вулгарен и циничен контекст. (Както в нашумелия малко преди „промените“ български игрален филм „Маргарит и Маргарита„, където героят на Васил Михайлов споменаваше въпросната реплика докато се възползваше в най-сексуален смисъл от въпросната Маргарита върху директорското си бюро…).

А с Вселената шега не бива! И за това ви предлагам да се замислите – следващия път когато поискате нещо повече – дали сте дали достатъчно. За да получите в замяна….

Защото:

  • Ако искате повече обич и уважение – запитайте се дали давате на другите достатъчно обич и уважение. И ако не е така – час по скоро проявете щедростта си!
  • Ако искате повече признание за вашия труд – потърсете в паметта си спомен за последния път когато вие самите сте изразили възхищението си от постигнатото от някой друг. Ей така – безкористно и от сърце!
  • Ако искате повече пари… а парите така и не идват – помислете дали самите вие не сте скъперници, когато е ваш ред да заплатите за нечии чужд труд. Кога за последно оставихте „тлъст“ бакшиш? Май не е било много скоро, а?!
  • Ако имате собствен блог – и искате хората да го четат и коментират – не е ли редно вие също да коментирате прочетеното от вас в чуждите блогове и сайтове? Мдаааа….

Независимо какво искаме – винаги можем първо да дадем от същото и да проверим дали този вселенски закон наистина „работи“.

В най-лошия случай – нищо не губите! Бъдете щедри с хората и ако не всеки ви отвърне със същото, не се отчайвайте!

Първата ослепителна усмивка, която получите като „хонорар“ за добротата си, ще ви възвърне – щедро – всички досегашни „инвестиции“! Гарантирано! 😉

И като вид благодарност, че бяхте отново с моя блог днес – ето ви и един специален анимационен подарък – точно по темата!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
, , , , , , , , , , , ,
WordPress › Грешка

Сайтът има технически проблеми.