Мел Гил специално за БЛОГАТСТВО

Доктор Мел Гил няма нужда от представяне. Неговата книга „МЕТАТАЙНАТА“ от месеци е бестселър и в България, а аз вече ви представих книгата и самия Мел Гил преди няколко месеца.

Още тогава – на прочутия Ден на позитивното мислене – доктор Гил спомена, че възнемерява наесен пак да дойде в България. Спомена и още нещо, което ме заинтригува: че възнемерява да основе в България европейския клон на своя Master Trainer Institute.

Ето защо, не се поколебах и за секунда когато моя приятел Иво Топалов (настоящ CEO на Master Trainer Institute – Европа) ме покани на еднодневния семинар на д-р Мел Гил, който се проведе на 12-ти миналия месец.

Нещо повече. Реших да се запиша и за 5-дневния сертификационен курс за Майстор Обучители, воден лично от д-р Мел Гил. И смело мога да кажа, че това бяха едни от най-интересните 5 дни в живота ми.

Същото важи и за последвалия двудневен курс „Майсторски клас за обучители“, на който също имах честта да присъствам.

По времето между двата курса, успях да си издействам и едно  интервю с Мел Гил – специално за вас, читателите на моя блог.

Интервюто се състоя преди почти две седмици – на 22-ри ноември 2011 г. – но беше толкова забавно и продължително (уговорката ни беше за около половин час, но не усетих кога минаха почти два часа), че ми трябваше доста време, за да отделя от записа „официалната част“ от останалото.

„Останалото“ беше куп шеги, вицове и някои по-лични неща, които си споделихме през времето на двучасовия ни разговор.

Днес ще публикувам първата част от това интервю. Очаквайте продължението още утре!

Пламен Петров: Вече сте доста популярен в България, но ако трябва да се самопредставите за първи път – кой е Мел Гил?

Мел Гил: Все още се опитвам да отговоря на този въпрос за себе си. Аз съм един психотерапевт на турне, който промотира книга, наречена „Метатайната“ и по някакъв начин тази книга ми носи все повече известност. Иначе, моята така наречена „слава“ е повече на местно ниво – в Сингапур, Малайзия, Тайланд и САЩ, особено Чикаго. Но вече нещата започват да се случват и на много други места…

Книгата или филмът „Метатайната“ допринесоха повече за тази световна известност?

Книгата. Книгата допринесе за това много повече от филма. Филмът е нещо като бонус към самата книга и даже обмисляме в САЩ филмът да се дава безплатно на всеки, закупил, примерно два екземпляра от книгата.

Нейният дебют в САЩ ще бъде през декември. Решихме да изчакаме, защото исках да имаме различна маркетингова стратегия, а всяка година поне 20 000 нови книги излизат само в САЩ. Толкова много от тях наподобяват по един или друг начин „Тайната“. „Отвъд тайната“, „Зад тайната“ и т.н.

„Метатайната“ е нещо коренно различно. Доказателство за това е, че дори хората, които стоят зад проекта „Тайната“ се опитаха да ни спрат в началото. Нещо, което очаквахме и за което бяхме подготвени. Адвокатите ни решиха проблема в наша полза.

Извън САЩ нещата също се развиха доста интересно. В Италия, например, голямо местно издателство се обърна към нас с идеята, че искат да публикуват „Метатайната“, защото е доста по-практична от „Тайната“. Затова и на този пазар продажбите на „Метатайната“ надминаха тези на „Тайната“.

Прави ми впечатление, че често се изразявате в множествено число – „ние“, „нас“. Кого точно имате предвид?

Винаги съм имал екип. Дори не съм се усетил, че се изразявам така.

Когато казвам „нас“, имам предвид съвместните усилия на целия ни екип.

Как стоят нещата с „Метатайната“ в момента?

След последния фестивал на книгата във Франкфурт, който се проведе миналия месец, вече сме в 41 държави по целия свят, включително по-голямата част от Азия и голяма част от Близкия Изток.

Идеята беше да се появим на американския пазар като име, което вече е продало повече от 1 милион книги по света и това вече е факт.

Кога за първи път чухте за България и какви бяха първите ви преки впечатления при идването ви тук?

„Метатайната“ дебютира в Истанбул и продажбите ни в Турция вървяха много добре. Книгата стана бестселър. Отидохме за един от техните панаири на книгата и един от сътрудниците ми предложи да се отбием и в София, при нашите издатели от „БАРД“.

Тогава знаех за България само това, че е родината на професор Георги Лозанов. Нищо повече…

Аз точно това ви питах – кога за първи път чухте за нашата страна?

За първи път чух името на България когато бях на 15 години. По повод на Георги Лозанов. Имаше една книга – „Психични открития отвъд Желязната завеса“ (Psychic Discoveries Behind the Iron Curtain). В нея се споменаваше за различни феномени от вашия регион. След това излезе още една книга от същите авторки – „Super-Learning“. В нея се разказваше за делото на Георги и аз бях силно впечатлен.

Влязох в контакт със самия Георги Лозанов. А бях само на 17 години…

Изучих всичките му трудове, до които успях да се добера в библиотеките и започнах да развивам и свои идеи в същата посока. Междувременно се и задомих, случиха ми се много друго неща и постепенно загубихме връзка.

Затова, когато се появи такава възможност, веднага си казах, че можем да съчетаем двете неща – да пуснем книгата ми на българския пазар и да се срещнем очи в очи с Георги Лозанов.

Направихме премиерата на книгата в книжарница „Пингвините“. Проведох и няколко срещи и лекции. Като тази в музея „Земята и хората“, например. Казаха ми, че нямало да дойдат много хора – не повече от 40 души. Аз се съгласих, въпреки че обикновено говоря пред публика от поне хиляда човека.

Когато пристигнахме в музея за самото събитие, наоколо не можеше да се разминеш – имаше най-малко 400 души. Едвам успях да се промъкна, за да стигна до мястото, от което трябваше да говоря.

Така се случи, че на това място се запознах и с Иво (Топалов). Наложи се той да влезе в ролята на мой помощник – там на сцената.

Тогава все още нито един от нас не знаеше, че в бъдеще ще работим заедно.

ВТОРАТА ЧАСТ НА ИНТЕРВЮТО – ЧЕТЕТЕ ТУК УТРЕ!

Снимка: Нина Рей

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
WordPress › Грешка

Сайтът има технически проблеми.