Лъжат, та (космически) пушек се вдига!

planet with waterБуквално преди минути прочетох новината: астрономи открили планета, която би могла да бъде годна за живот!

Аз пък – даже и без радиотелескоп, дори без обикновен ВЕФ – всекидневно откривам една планета, която вече почти не е годна за живот. А и то пък един живот…

Новооткритата планета има и една изключително важна особеност. Обикаляла подлизурски около някакво червено джудже…

Бих добавил: като шеф на социологическа агенция по време на мандат на БСП. Да не споменавам имена. Че да няма засегнати. Или пропуснати – щото в тоя профил влизат не един и двама… даже май са повече и от трима. Както се казва: колкото по-червено е управлението, толкова по-кафяви стават носовете на някои хора…

Ако не се сещате защо стават кафяви – напънете се! Напъването веднага ще ви подсети коя е онази част от човешката анатомия, която освен за напъване, ни служи и да оставяме кафяви или жълто-кафяви дири след себе си…

Лошо няма. Но тъжното е, че за немалък брой хора – това е единствената следа в живота, която оставят.

Все пак, да продължим с анализа на въпросната статия. Има защо.

Червените джуджета са сравнително малки и неярки звезди, чиято продължителност на живота е по-дълга от тази на Слънцето. Едва преди няколко години учените предположиха, че на планетите около тях може да има една или друга форма на живот.

Тъжна работа. Но си е факт: червените джуджета не са като Слънцето, но винаги го надживяват. Бедни ми Бат’ Бойко! Ти си мислиш, че да ги биеш е достатъчно! Тц. Те само са се изпокрили в мишите си дупки и дебнат кога отново ще ги призове Интернационала…

А пък тия учени – да вземат да си върнат заплатите на данъкоплатците! Едва сега се сетили, че около червените джуджета имало „една или друга форма на живот“.  Че досега къде са били?! Мигар не са виждали причудливите форми на живот, които се навъртат около червените джуджета поне от няколко десетилетия насам?!

Верно, тези форми на живот са доста първични – амеби, плазмодии и други микро-организми с макро-претенции – но пък без тях животът пак нямаше да е песен. А и вече се уточнихме, че това не е живот. Най-много – жизнь

По-нататък статията продължава с нови факти, които – по моето скромно мнение – злепоставят още повече въпросните всезнайковци с бели престилки и дебели… (ще ми се да напиша „портфейли“, но не съм чак толкова извратен)… очила:

Новата планета, наречена 581 С, е пет пъти по-тежка от Земята и се намира на разстояние 20,5 светлинни години от нея в съзвездието Везни. Силата на притегляне на 581 С е 1,6 по-голяма от земната, при това откритата планета се намира 14 пъти по-близо до своята звезда, отколкото Земята от Слънцето, затова от нея червеното джудже изглежда 20 пъти по-голямо отколкото Луната за нас.

Че червените са тежкари – особено когато са на власт – това и децата го знаят. Даже бих казал, че Же-то им е бая над пет пъти…

А, че са на светлинни години от равновесието (Везни), както и от здравия разум – също отдавна не е тайна за хората с акъл и без диоптър.

Inspired_by_Red_Dwarf-o784k0-dЗа силата на притеглянето вече можем да поспорим. Въпросните учени са пропуснали да отбележат една ключова особеност на въпросната сила: тя важи само (и докато) са на власт! Всъщност, важи и след това. Но с обратен знак…

Виж, с това, че червените джуджета често изглеждат в пъти по-големи – съм напълно съгласен. Реалният им ръст е незавиден.

Но хората са плашливи по природа (у нас – и по генотип) и им се връзват. Поне до едно време…

Дето се вика, на страха очите са големи. Скромно бих добавил: и червени! (И то не от недоспиване…)

Финалният пасаж на статията си е направо песимистичен. Което не е никак характерно за прес-съобщенията, отнасящи се до поредното научно откритие. Но в България сме свикнали с нехарактерните неща. По принцип.

Ето какво ни разкрива в заключение въпросният журналистически материал:

Резултатите от научното откритие засега не са публикувани, но са изпратени на списание “Астрономия и астрофизика”. Откритието е извършено с помощта на телескопа в Южноевропейската обсерватория в Чили. Въпреки че Глис 581 е сред най-близките до Земята звезди, да се стигне до нея в рамките на един човешки живот все още не е възможно.

За внимателния читател, вече става ясно, че въпросните учени са българи. (Нищо, че официално новината била изтекла от Асошиейтед Прес – номера е прекалено прозрачен!).

Че това си е стар номер на БГ учените (който те всъщност са заимствали от група съветски учени, ама пък то ние кое не сме взели на версия от братушките?!).

Става въпрос за схемата когато научното откритие е нелицеприятно (или може да ритне под пояса някоя червеникаво джудже на висок пост), то да не се обявява публично. Камикадзетата са си японска щуротия, ние си имаме достатъчно нашенски. Пък и народът ни винаги се е славел със способността си да оцелява – под каквато и да е власт или присъствие – а не със самоубийствени наклонности…

Издава ги (че са нашенци) и това, че витиевато са пратили откритието си в някакво списание, което се чете общо от трима души (двама от които са редактора на броя и една библиотекарка, която и без това си е стара мома и няма особено вълнуващи занимания). Така хем вълкът е сит, хем агнето си трупа точки за пенсия в структурите на БАН. Чиста работа!

А това, че Чили има южноевропейска лаборатория – оставям изцяло да тежи на съвестта на автора на статията. И на съвестта на учителката му по география.

(Мога да му вляза в положението обаче. И аз имах една учителка по география, която природата бе дарила с такива полукълба… че в час всички момчетии забравяхме тотално да погледнем и към баш глобуса. Ами… човешко е…)

stanishev_plenum_20090718Финалът, като вече казах, е тъжен. Но и реалистичен. Не може да се стигне до друга планета, годна за живот, в рамките на един човешки живот (пък било то и жизнь)!

Не ни остава нищо друго освен да помечтаем.

Че един ден ще има живот и на нашата планета…

(Особено ако изчезнат червените джуджета… Няма да споменавам конкретни имена. Но нищо не ми пречи да ви подскажа визуално…) 😉

P.S. Трябваше да напиша всички тези самопризнания още в началото на лятото! Хем беше много по-горещо, хем щях да си спестя излишни пари за почивка. Едно време червените джуджета са пращали – за много по-малко, но и за много по-дълго – авторите на такива проникновени изповеди на хладно.

Братушките са имали солиден договор с някакъв сибирски тур-оператор (Сталин ако е взимал даже минимален комисион от всеки изпратен на курорт в Сибир – със сигурност е бил милионер в зелено! Даже май милиардер…).

Наш’те възможности (както винаги) са били далеч по-скромни (ей го къде е Белене), но пък сме имали по-богата фантазия. А и жените ни винаги са били по-красиви…

(То всъщност, не знам дали и това е за хвалба?!)

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

, , ,
WordPress › Грешка

Сайтът има технически проблеми.