Ричард Ст. Джон за осемте елемента на успеха

splashleftRichard St. John описва себе си като обикновен човек, който дължи успеха си на това, което обича. Преди 25 години създава своя маркетингова компания и я прави толкова успешна, че сред клиентите му са гиганти като NORTEL и RIM (Research In Motion – създателите на смартфоните BlackBerry).

Но въпреки собствения си успех, Ричард не спира да се интересува от факторите за успех по принцип. И посвещава цели 7 години от живота си в изследване на причините, закономерностите и отличителните черти на успеха. За това време той провежда над 500 интервюта с най-преуспелите хора на Америка (от световноизвестният архитект Франк Гери, та чак до Холивудски знаменитости като Голди Хоун и много други).

bookB_newТака се ражда първата му книга – „Тъпи, грозни, без късмет и БОГАТИ“ (Stupid, Ugly, Unlucky and RICH). В нея той обобщава всички принципи за успех от своите интервюта, а списъкът с интервюираните е повече от впечатляващ.

Книгата е доста съдържателна и пространна, но Ричард Джон решава, че това не е достатъчно. По време на едно свое пътуване (за поредната TED конференция) до него в самолета седи младо момиче, гимназистка, която му задава един простичък въпрос: „Кое води до успех?

Тогава той решава да опрости всичко и успява да сведе наученото от всичките тези интервюта до осем основни принципа.

booKA_newТака пък се ражда втората му книга – която виждате тук вдясно (междувпрочем, всички илюстрации в този текст са взети от сайта RichardStJohn.com и се надявам мистър Джон да няма нищо против това…) 😉

Неотдавна – на поредното TED събитие (колко невероятни са тези конференции вече ви разказах и преди, но обещавам, че и занапред ще четете тук още много по тези теми), Ричард Ст. Джон успява да сведе всичките тези 8 принципа до една кратка реч – само 3 минути и половина!

Днес ще ви дам възможност сами да чуете за какво става въпрос, но преди да видите самото видео, бих желал да изразя признанията и благодарността си към трима души:

  • към Жюстин Томс – за това, че днес пусна друг TED-линк във Facebook и така ме вдъхнови за днешната публикация в Blogatstvo.com (да си призная, първоначално смятах да пиша по същата тема, но после установих, че тя вече ме е изпреварила и се е справила блестящо – вижте сами!);
  • към luizka – зад този екзотичен ник се крие момичето, на което дължим българските субтитри към клипа по-долу;
  • към Fipo – за това, че е качил видеото и субтитрите във VBOX7.

А сега вече може да се насладите и на самото видео:

Още по темата:

https:/richardstjohn.com/blog/ – блогът на Ричард Ст. Джон

https:/www.ted.com/talks/frank_gehry_asks_then_what.html – едно много интересно TED-интервю с Франк Гери

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

WordPress › Грешка

Сайтът има технически проблеми.