Тука всички сме от Перник…

Трета поредна моя публикация предизвиква не съвсем културна дискусия по темата лоши ли са богатите и тъпи ли са бедните. И определени „умници“ упорито отказват да забележат, че аз съм дал доста повече опции като отговор…

Затова днес реших да пусна – като извънредна публикация – един импровизиран тест. И всеки сам да провери финансовата си интелигентност.

Надявам се, че ще бъдете достатъчно интелигентни, за да не ми приписвате претенции за изчерпателност на въпросите – или отговорите – в този тест.

Силно ми се ще да вярвам, че ще се намерят и читатели, които ще допуснат – поне за миг – че това не е точно тест. Или поне не само…

Може би дори ще открия и някой, който да приеме всичко това като една шега.

По времето на комунизма най-много истини се казваха чрез вицовете…

Във времената на духовна нищета притчите също са предпочитаното оръжие срещу невежеството.

А сега хващайте химикалките и моливите и смятайте колко точки ще изкарате на този

ТЕСТ ПО ФИНАНСОВА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

1. Вие твърдо вярвате, че:

А. Всички богаташи са престъпници и мястото им е в затвора.

Б. Повечето заможни хора са успели, благодарение на своя ум, воля и упоритост.

В. И между богатите и измежду бедните има добри и лоши, глупави и умни индивиди.

2. Да си беден е тъпо, защото:

А. Можете да си позволите само 54-инчов телевизор, а стената в хола ви е поне три пъти по-голяма.

Б. Продаваш себе си за много по-малка сума, отколкото заслужаваш.

В. Богатството не значи непременно и щастие, но е толкова по-приятно да си нещастен в джакузито на петзвезден хотел с чаша френско шампанско в ръка.

3. Аз съм голяма работа, защото:

А. Шефа ме лъже, че ми плаща, а аз го лъжа, че му върша някаква работа.

Б. Постигнал съм финансова независимост и не ми се налага да губя здравето и нервите си заради парична недостатъчност и финансови проблеми.

В. Имам всичко, от което се нуждая и мога да си позволя всичко, от което имам нужда.

4. Много мразя богатите, щото:

А. Знам, че никога няма да ми стиска да рискувам и да жертвам сигурната си работа, заради някакви измислени мечти и въздушни кули. Освен това не съм достатъчно умен, уверен в себе си, а и… богат – че да се захващам със собствен бизнес.

Б. Не ги мразя, но по-скоро бих бил богат и умен, отколкото умен и беден. И добър…

В. Не мразя никого, но съжалявам хората, които оправдават мързела си с това че някой или нещо им пречи да се осъществят в живота.

5. Искам да съм много богат, за да мога:

А. Да си купя почти ново БМВ с кожен салон и да събера очите на мацките от квартала. А и да заведа гаджето на почивка в Кушадасъ…

Б. Да живея живота си без да се тревожа по финансови въпроси и да дам най-доброто от себе си. За другите…

В. Аз вече съм богат, защото вярвам в собствените си сили и възможности, както и в изконните принципи на Вселената, която е щедра към мен и всички останали.

6. Аз ходя на работа, защото:

А. Ако не ходя – ще ме изритат на улицата и тогава кой ще плаща сметките за тока, парното, водата, асансьора, детската градина на детето, застраховката на колата, новия чифт обувки на тъщата…

Б. От успеха на бизнеса ми зависи съдбата на всичките ми служители и бизнес-партньори, а аз съм загрижен не само за своето, но и тяхното добруване и стандарт на живот.

В. Защото ми носи удоволствие да се занимавам с това, което работя и да съм полезен на хората.

7. Никога няма да стана милионер, понеже:

А. Не искам да се занимавам с нечисти сделки и далавери или да ме застрелят някоя вечер от засада.

Б. Може пък и да стана. Тръгнал съм по правилния път и ми трябва единствено време. И добра компания…

В. Вече съм милиардер. Да си милионер е тъпо…

8. В България човек може да:

А. Забогатее само ако има вуйчо владика, тъст в парламента или дебел врат, златен ланец и Калашников в багажника на Мерцедеса.

Б. Стане богат – ако намери начин да бъде полезен на достатъчно голям брой хора, които да заплатят за неговия труд и ползите от него.

В. В България човек може всичко. Стига да иска, да знае как и… да го прави редовно.

РЕЗУЛТАТИ:

Преобладаващи отговори от тип А: Вие сте от Перник или околните села. Всъщност, няма значение откъде сте, какво работите или колко пари получавате – вашия живот винаги ще си остане същия, защото вие никога няма да повярвате, че заслужавате нещо повече. Сори..

Преобладаващи отговори от тип Б: Вие не сте за тук. Я, марш обратно в Америка! Или откъдето там сте дошли да ни мътите главата с глупостите си… Тука всички сме от Перник. Или околните села…

Преобладаващи отговори от тип В: Ти кого ще лъжеш бе, аланкоолу? Кво ми се прайш на много отворен – нали те виждам, че си същия голтак и непрокопсаник като нас. Дето сме от Перник… и околията.

Преобладаваща липса на всякакви отговори: А бе, ти като не можеш да пишеш, що се пробваш да четеш?! Я бегом обратно! В Перник…

P.S. Нема се пуашиш, копеле! Аз всъщност много обичам и уважавам хората от Пернишко. Всичко е само художествена измислица… 😉

Като тази песен:

httpv://www.youtube.com/watch?v=fIsmjZCcfck

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

, , , , ,
WordPress › Грешка

Сайтът има технически проблеми.