Не правете като щрауса!

Формално, идеята за тази шътокуа ми дойде след като прочетох публикацията “SM” наивно откраднаха идея в блога на Бисер Вълов. Не познавам въобще фирмата, която се е издънила с „взимането назаем“ на една чужда идея, без да стане достатъчно ясно, че идеята все пак наистина не е твоя. Аз и самия Бисер почти не го познавам… но не е там работата.

Въпросът в никакъв случай не е личен, нито имам намерение да демонизирам някого. (Още повече, че самият аз също често „взимам назаем“ чужди идеи, снимки, клипове… но се старая – когато прословутата ми разсеяност не ми попречи – да посочвам честно авторите, стига да ми е възможно).

За друго ще иде реч сега. Не за самият гаф – от гафове и издънки никой не е застрахован. Нито личностите, нито фирмите…

Но големите мъже и големите компании се познават по това как реагират – когато осъзнаят, че са сгафили! Тоест, когато се размирише…

В конкретния случай (поне по скромното ми мнение), господинът, който е коментирал случката от позиция на самата компания (нямам идея дали въпросното лице е собственик или само служител на въпросната фирма) е допуснал втори – още по-голям – гаф.

Щото вместо да си признае, че нещата може да се направят и по-малко двусмислени, откъм това чия идея са ползвали за техния клип… той почва да дава акъл на Бисер за какво всъщност би трябвало да пише той в блога си. За героичните им (на въпросната фирма) усилия да оцелеят в българската корпоративна джунгла, а не за това че при всяко пръцкване миризмата е, меко казано, неприятна за околните…

Наскоро от TOYOTA обявиха, че обмислят да изтеглят около 27-хиляди автомобила от пазара. Щото някой от техните инженери не можал да стиска и пръцнал – когато и където не трябвало.

Примери като този – бол. Преди време и от TOSHIBA изтеглиха сума ти лаптопи – заради дефектни батерии.

Без съмнение, след тези „пърцвания“ реномето и на Тойота, и на Тошиба пострада. Обаче, представете си какво би станало ако не бяха го направили – ако не бяха си признали за дефектите? И вместо това, да кажат високомерно на жуналистите от „Ройтерс“, примерно: „Я не бъдете толкоз черногледи, ами по-добре напишете какви хубави заплати взимат висшите ни мениджъри или каква пищна сватба вдигна миналия уикенд една от щерките на големия шеф!“.

Смешно звучи, нали?!

Ама на бас, че никак няма да ви е смешно ако работите или сте собственик на компанията, в която е станал гафа.

Затова – трябва да се действа мъжката! Ако си „пръцнал“ – признай си и се извини! Човещинка е…

А после отвори широко прозореца. 😉

P.S. Ако не сте на „вие“ с езика на Шекспир (и Дейвид Бекъм… макар че той повече само се усмихва) – ето ви и една бърза подборка от полезни четива по темата как да се справяме с „пръцкането“ на обществени места:

P.P.S. В знак на доброжелателност – и от уважение към Бисер Вълов – и аз изтрих името на въпросната компания. Написаното от мен наистина е принципно становище, а не лично заяждане с хора, които не познавам…

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

, , , , ,
WordPress › Грешка

Сайтът има технически проблеми.